Recidiva – formă a pluralității de infracțiuni prevăzută de Codul penal

Conform articolului 41 alin. (1) NCP, există recidivă când după rămânerea definitivă a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii mai mare de un an și până la reabilitare sau împlinirea termenului de reabilitare, condamnatul săvârșește din nou o infracțiune cu intenție sau cu intenție depășită (praeterintenție), pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de un an sau mai mare.

În cazul persoanei juridice, există recidivă atunci când, după rămânerea definitivă a unei hotărâri de condamnare și până la reabilitare, persoana juridică săvârșește din nou o infracțiune, cu intenție sau cu intenție depășită [art.146 alin. (1) NCP].

I. Forme ale recidivei

  1. Recidiva postcondamnatorie presupune săvârșirea din nou a unei infracțiuni înainte de executarea integrală a pedepsei la care infractorul a fost condamnat definitiv;
  2. Recidiva postexecutorie presupune săvârșirea din nou a unei infracțiuni după executarea integrală a pedepsei la care infractorul a fost condamnat definitiv anterior sau după ce această pedeapsă a fost considerată ca executată;
  3. Recidiva generală este recidiva ai cărei termeni nu sunt condiționați de natura infracțiunilor săvârșite, putând fi de aceeași natură sau de natură diferită;
  4. Recidiva specială este recidiva ai cărei termeni sunt condiționați de săvârșirea unor infracțiuni de aceeași natură;
  5. Recidiva absolută este recidiva a cărei existență nu este condiționată de gravitatea primei condamnări;
  6. Recidiva relativă este recidiva a cărei existență este condiționată de o anumită gravitate a primei condamnări, în scopul de a se demonstra perseverența infractorului;
  7. Recidiva cu efect unic presupune aplicarea aceluiași tratament penal ori de câte ori s-ar repeta starea de recidivă;
  8. Recidiva cu efecte progresive presupune agravarea pedepsei infractorului recidivist cu fiecare nouă recidivă;
  9. Recidiva națională/teritorială – primul termen constă într-o condamnare definitivă pronunțată de o instanță națională;
  10. Recidiva internațională– condamnarea definitivă ce formează primul termen al recidivei este pronunțată de o instanță străină.

În funcție de aceste clasificări, se poate constata că în Codul penal este prevăzută recidiva postcondamnatorie sau postexecutorie, generală, relativă, cu efect unic sau progresiv, națională sau internațională.

II. Recidiva postcondamnatorie – condiții de existență

Primul termen presupune îndeplinirea următoarelor condiții:

  • Existența unei condamnări definitive pentru săvârșirea uneia sau mai multor infracțiuni cu intenție (directă sau indirectă) ori cu praeterintenție;

O hotărâre definitivă prin care s-a dispus renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, nefiind o hotărâre de condamnare, nu poate constitui prim termen al recidivei postcondamnatorii;

Prim termen al recidivei vor putea constitui hotărârile prin care s-a dispus suspendarea condiționată a executării pedepsei închisorii potrivit Codului Penal din 1969, hotărârile prin care s-a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei sau cele prin care s-a dispus ca pedeapsa închisorii să fie executată în regim de detenție (indiferent dacă persoana condamnată este în continuare încarcerată sau se află în stare de evadare ori a fost liberată condiționat).

  • Condamnarea definitivă să privească o pedeapsă cu închisoarea mai mare de un an ori pedeapsa detențiunii pe viață;

Nu poate constitui prim termen al recidivei postcondamnatorii o hotărâre defintivă prin care s-a dispus condamnarea unei persoane pentru o infracțiune la pedeapsa amenzii (chiar și în cazul în care aceasta este ulterior înlocuită cu pedeapsa închisorii) sau la pedeapsa închisorii de 1 an sau mai mică de 1 an.

  • Hotărârea de condamnare să nu privească: infracțiuni săvârșite din culpă, infracțiuni pentru care a intervenit amnistia postcondamnatorie sau fapte care au fost ulterior dezincriminate.

Spre deosebire de Codul Penal din 1969NCP nu mai menționează printre condamnările care nu pot constitui prim termen al recidivei postcondamnatorii pe cele pronunțate pentru infracțiuni săvârșite în timpul minorității, întrucât, față de infractorii minori, instanța poate dispune doar măsuri educative privative sau neprivative de libertate (nu pedepse).

Se va putea reține ca prim termen al recidivei hotărârea de condamnare pronunțată pentru o infracțiune consumată cât timp inculpatul era minor, dar epuizată după ce acesta a devenit major, cu excepția infracțiunii progresive, când starea de minoritate nu trebuie să existe la momentul consumării infracțiunii, pentru a se reține recidiva.

Al doilea termen al recidivei presupune îndeplinirea următoarelor condiții:

  • Să fie săvârșită de o persoană majoră (în calitate de autor, coautor, complice sau instigator, în formă tentată sau consumată/epuizată) din nou o infracțiune cu intenție sau praeterintenție, pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 1 an sau mai mare (pedeapsă unică sau alternativă cu amenda) sau detențiunea pe viață;
  • Noua infracțiune să fie săvârșită înainte de începerea executării pedepsei, în timpul executării pedepsei, în perioada în care executarea pedepsei a fost întreruptă, în stare de evadare din executarea pedepsei anterioare sau în termenul de supraveghere al suspendării sub supraveghere a executării pedepsei închisorii sau al liberării condiționare, ori în termenul de încercare al grațierii condiționate a pedepsei închisorii.

În ipoteza infracțiunilor cu durată de consumare prezintă, de regulă, importanță momentul epuizării atunci când este vorba de infracțiuni continue, continuate sau de obicei, respectiv momentul consumării în cazul infracțiunii progresive.

III. Recidiva postexecutorie

Condițiile de existență sunt aceleași ca la recidiva postcondamnatorie, cu următoarele precizări:

  • Pedeapsa aplicată trebuie să fie detențiunea pe viață sau închisoarea mai mare de un an și să fi fost executată sau considerată executată ca urmare a grațierii totale sau a restului de pedeapsă ori ca urmare a intervenției prescripției executării pedepsei;
  • Nu se va ține seama de condamnările pentru care a intervenit reabilitarea sau pentru cele care s-a împlinit termenul de reabilitare – pentru acestea, atât intervenirea reabilitării, cât și împlinirea termenului de reabilitare trebuie să se situeze în timp mai înainte de săvârșirea noii infracțiuni ce constituie al doilea termen al recidivei.

IV. Regimul sancționator al recidivei

Aplicarea pedepsei principale în cazul recidivei:

  1. Recidiva postcondamnatorie
    • Dacă înainte ca pedeapsa anterioară să fi fost executată sau considerată ca executată se săvârșește o nouă infracțiune în stare de recidivă, pedeapsa stabilită pentru aceasta se adaugă la pedeapsa anterioară neexecutată ori la restul rămas neexecutat din aceasta. [art.43 alin.(1) NCP];
    • În cazul evadării din executarea unei pedepse, se va realiza cumulul aritmetic între pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de evadare și restul de pedeapsă de executat, la momentul evadării [art.285 alin. (4) NCP];
    • În cazul evadării din executarea unei pedepse, se va realiza cumulul aritmetic între pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de evadare și restul de pedeapsă de executat, la momentul evadării [art.285 alin. (4) NCP];
    • NCP prevede în cazul recidivei postcondamnatorii posibilitatea înlocuirii pedepsei închisorii cu pedeapsa detențiunii pe viață. Astfel, art. 43 alin. (3) NCP stipulează: „dacă prin însumarea pedepselor (…) s-ar depăși cu mai mult de 10 ani maximul general al pedepsei închisorii, iar pentru cel puțin una dintre infracțiunile săvârșite pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 20 de ani sau mai mare, în locul pedepselor cu închisoarea se poate aplica pedeapsa detențiunii pe viață.”
    • Când pedeapsa anterioară sau pedeapsa stabilită pentru infracțiunea săvârșită în stare de recidivă este detențiunea pe viață, se va executa pedeapsa detențiunii pe viață [art. 43 alin. (4) NCP].
  2. Recidiva postexecutorie
    • NCP stabilește un regim nou de sancționare a recidivei postexecutorii ce vizează majorarea limitelor de pedeapsă ale infracțiunii săvârșite în stare de recidivă; astfel, potrivit art. 43 alin. (5) NCP, dacă după ce pedeapsa anterioară a fost executată sau considerată ca executată, se săvârșește o nouă infracțiune în stare de recidivă, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege pentru noua infracțiune se majorează cu jumătate.
    • săvârșirea mai multor infracțiuni concurente în stare de recidivă postexecutorie – prioritate vor avea regulile de la recidiva postexecutorie și apoi cele de la concursul de infracțiuni: mai întâi pentru fiecare nouă infracțiune săvârșită în stare de recidivă, se va stabili o pedeapsă ce va fi cuprinsă între limitele speciale prevăzute de lege majorate cu jumătate, iar apoi pedepsele stabilite se vor contopi potrivit dispozițiilor de la concursul de infracțiuni.

În situația în care se reține că infracțiunea a fost săvârșită atât în condițiile stării de recidivă postcondamnatorie, cât și în cele ale stării de recidivă postexecutorie, se aplică mai întâi tratamentul sancționator al recidivei postexecutorii, iar apoi, după individualizarea pedepsei, cel al recidivei postcondamnatorii.

V. Aplicarea pedepselor accesorii, complementare și al măsurilor de siguranță

În cazul în care pe lângă pedepsele cu închisoarea care constituie termenii recidivei au fost aplicate pedepse accesorii, complementare sau măsuri de siguranță, aplicarea acestora pe lângă pedeapsa rezultantă pentru recidiva mare postcondamnatorie va urma, în principiu, regulile de la concursul de infracțiuni. Spre deosebire de concurs, în privința pedepselor accesorii și complementare de aceeași natură și același conținut, art. 45 alin. (3) lit.b) NCP prevede sistemul cumulului aritmetic în cazul recidivei postcondamnatorii.

Pedepsele complementare și măsurile de siguranță se aplică potrivit dreptului comun pe lângă pedeapsa stabilită pentru infracțiunea săvârșită în stare de recidivă postexecutorie. Dacă sunt săvârșite mai multe infracțiuni concurente în stare de recidivă postexecutorie, pedepsele accesorii, complementare și măsurile de siguranță stabilite pentru fiecare infracțiune se vor aplica pe lângă pedeapsa rezultantă, potrivit regulilor de la recidiva postcondamnatorie.

Pisaltu Ana-Maria
Facultatea de Drept
Anul IIPhoto by Matthew Ansley on Unsplash

Articole similare

Genesis
06feb.

Genesis

Pentru că dinamica vieții juridice din România ne responsabilizează să rămânem racordați, în mod constant, la realitățile acesteia, dar și pentru că accesul facil la

Grilele și spețele în pregătirea pentru examenele de intrare în profesiile juridice
01iul.

Grilele și spețele în pregătirea pentru examenele de intrare în profesiile juridice

De ceva timp, accesul în profesiile juridice se face pe baza unei evaluări de tip test grilă, cel puțin în ceea ce privește examenul de

Ce drepturi și obligații am când sunt cercetat într-un dosar penal?
01iul.

Ce drepturi și obligații am când sunt cercetat într-un dosar penal?

Persoanele care săvârșesc infracțiuni, de-a lungul unui proces penal, sunt cercetate și trase la răspundere pentru faptele comise. O persoană care săvârșește o faptă prevăzută