Îți interzic să îmi violezi viața privată!

Potrivit Convenției Europene a Drepturilor Omului…

Nu voi începe așa. Simt că viața privată e mai mult decât niște alineate explicate și interpretate mereu de Curte. Ea semnifică puterea fiecăruia dintre noi de a fi diferiți în gândire și acțiuni tocmai pentru a ne bucura de diversitate și de unicitate.

Gândim, creștem, avem păreri și toate acestea înglobate în spectrul unui spațiu al nostru. Și spun al nostru nu ca un întreg, ci mai degrabă ca o fracțiune din toți cei care acum se întreabă despre ce va fi și acest articol.

Din acest loc, facem un pas în exterior la începutul zilei și acolo găsim alți oameni. Este vital ca la sfârșitul respectivei zile, când, în toată nebunia de a ne elibera de stres și în încercarea, de multe ori anevoioasă, de a ne da jos pantofii, să fim atenți la ceea ce am adus cu noi. Îmi amintesc că eu am avut nevoie de două perechi de ochelari pentru a vedea că aveam multe urme de noroi. Și nu, nu pentru că ar fi plouat afară, ci pentru faptul că noroiul este metafora oamenilor care intră în viața ta fără să îți ofere nimic și ies în momentul în care văd că îți pot lua totul, chiar și dreptul la viața privată.

Chiar dacă aceste două cuvinte sună poate empiric și crezi că tu nu vei fi niciodată personajul principal din uite maică, ce a pățit! sau din o fi greșit el/ea cu ceva!, ți-am citit puțin gândurile și am văzut prin multitudinea de sinapse că în clasa a II-a, ai primit și tu o diplomă ce te intitula Cel mai curios copil și tind să cred că nu s-a schimbat statutul.

Dacă tot vine vara și poate normalitatea va fi cuvântul nostru preferat, este imposibil să nu fii invitat la vreo petrecere, iar una care se respectă sigur are și surse inepuizabile de fericire. Și în tot amalgamul acesta fantezist, nu-ți dai seama că ai ajuns la limita în care te scuzi grațios și pleci acasă. A doua zi, printre problemele pe care le aveai deja, vezi că pozele tale din telefon nu coincid cu cele pe care tocmai le-a văzut mama ta pe o rețea de socializare. Măcar de ar fi fost mândră de tine, dar cum le-a văzut ai și auzit că trebuie să mergi la muncă pentru a-ți câștiga existența. Numai acest simplu gând ți-a indus o stare de temere și știm cu toții că nu ai putea vreodată să îi spui mamei tale despre articolul 206 din Codul penal, care incriminează amenințarea ca fapta celui care… și îi produce o stare de temere.

În acel moment, se declanșează în mintea ta, în acord cu dorința de la 7 ani de a fi avocătăreasă, ideea potrivit căreia este apărat dreptul la viață privată, atât la nivel internațional, cât și național. Măcar răsufli ușurat/(ă) că s-a întâmplat asta după intrarea în vigoare a Noului Cod Penal. Articolul 226 îți oferă ocazia să pledezi și începi cu Onorată instanță, clienta mea a fost fotografiată fără drept în timp ce se afla la o petrecere în locuința lui X. Mai mult decât atât, acestea au fost distribuite pe rețelele de socializare fără acordul persoanei vătămate. Am putea deduce, de aici, că ne aflăm în prezența infracțiunii de violare a vieții private. Dar tu nu ți-ai urmat visul, așa că lăsăm răspunsul instanței și procedurile pentru articolul viitor pe care sunt sigură că îl vei aștepta cu nerăbdare.

În acel moment, se declanșează în mintea ta, în acord cu dorința de la 7 ani de a fi avocătăreasă, ideea potrivit căreia este apărat dreptul la viață privată, atât la nivel internațional, cât și național. Măcar răsufli ușurat/(ă) că s-a întâmplat asta după intrarea în vigoare a Noului Cod Penal. Articolul 226 îți oferă ocazia să pledezi și începi cu Onorată instanță, clienta mea a fost fotografiată fără drept în timp ce se afla la o petrecere în locuința lui X. Mai mult decât atât, acestea au fost distribuite pe rețelele de socializare fără acordul persoanei vătămate. Am putea deduce, de aici, că ne aflăm în prezența infracțiunii de violare a vieții private. Dar tu nu ți-ai urmat visul, așa că lăsăm răspunsul instanței și procedurile pentru articolul viitor pe care sunt sigură că îl vei aștepta cu nerăbdare.

Ai încheiat acest capitol și te gândești că și tu ai greșit și acolo, undeva, există o forță divină care nu va lăsa răul nepedepsit. Mai ales că cineva din familie ți-a mai dat o șansă. Poate trebuia să încep alineatul cu formula crezi că ai încheiat acest capitol din aceleași motive pentru care și tu ai zis așa. Subiectul activ, cum îi spunem noi, cei terorizați de partea specială a dreptului penal, care nu sunt sigură că am aflat ce este așa special la ea, a decis că urmează un al doilea episod din seria limitată a vieții tale private.

Rutina te-a îndemnat să vorbești cu câțiva prieteni de-ai tăi, poate mai afli ceva interesant. Și ai aflat. O înregistrare audio din seara în care tu îți plănuiai viitorul în camera ta. Și în asemenea context, ți-ai mai adus aminte de unii dintre prietenii tăi. Ghinionul a fost acea fereastră deschisă pe care te-ai gândit să o lași așa, chiar și la insistențele mamei tale de a o închide. Ce bine că nu a fost seara în care îți memorai toate conturile bancare.

Acesta chiar ar fi fost un subiect interesant de tratat. Poate nu te gândești să îl abordezi înaintea mea, pentru că legislația națională sigur reglementează și o infracțiune de acest gen. Lăsând la o parte ironia, înregistrarea fără drept, în asemenea împrejurări, este tot o modalitate prin care se evidențiază infracțiunea de violare a vieții private. Îți amintesc că făptuitorul nu este vreun Luceafăr, care coboară în jos până la fereastra ta. Date fiind condițiile, am putea aduce în discuție și violarea de domiciliu, având în vedere că este o pătrundere fără drept și fără consimțământul tău, dar aceasta este o altă poveste.

El ar putea spune orice, chiar și faptul că nu ar fi putut să adoarmă fără să îți audă vocea în fiecare noapte, dar asta m-ar duce cu gândul la Caragiale, la curat mișel al lui Pristanda. Mai ales că rămâne valabil he who is guilty has much to say. Faptul că el a și distribuit toate acestea va duce la reținerea infracțiunii de violare a vieții private în forma de pluralitate a concursului real. Apreciez că nu suntem în prezența ipotezelor speciale în care faptele amintite nu ar fi considerate infracțiuni. Nici în primul caz și nici în cel de-al doilea tu nu ai acționat explicit cu intenția de a fi văzută sau auzită de acesta, nu ai săvârșit o infracțiune în momentele în care ai fost în vizorul lui și faptele tale nu au fost de interes public.

Începi să te gândești că cineva chiar este cu ochii pe tine și viața ta devine un real coșmar. Ai încredere în justiție, dar tu știi că ea mai este și oarbă uneori. Îți vine în minte primul tău iubit de la grădiniță și zici Nu poate fi el. Nu i-am spus niciodată mamei că îmi fura mâncarea și nu ar avea niciun motiv să-mi facă rău. Apoi îți aduci aminte de prietena ta cea mai bună din generală și treci peste pentru că este clar că ți-ai mai aminti și altceva, nu că ai fi tu vinovată că s-a tuns din cauza unei gume în păr. Aș putea avea o propunere de lege ferenda în acest sens.

Ajungi cu gândul la un fost prieten, pe care l-ai primit cu drag în sufletul tău. Și te oprești. Te năpădesc amintiri de tot soiul și îți dai seama că el este, că l-ai văzut în toate momentele în care tu ai fost fotografiată sau înregistrată. Dacă l-ai văzut tu, sigur sunt și alții care l-au văzut. O fi din greșeală, spui, dar eu sunt aici să te asigur că acest tip de infracțiune se comite doar cu intenție directă sau indirectă. El a urmărit să îți încalce demnitatea vieții tale private și nu ne interesează nici măcar scopul pentru care a făcut acest lucru. În acest moment trebuie doar să te îmbraci frumos și să mergi să depui o plângere prealabilă, prin intermediul căreia acțiunea penală va putea fi pusă în mișcare împotriva lui.

Și ajungem de unde am plecat, la urmele de noroi lăsate vizibil, dar neobservate de noi, nici măcar cu ajutorul a două perechi de ochelari. Am mințit când am spus asta. De intențiile rele a oamenilor din jurul nostru, mai ales ale celor dragi, nu ne putem da seama așa ușor. Tocmai din acest considerent, ajungem ca viața noastră privată să fie un deziderat. Să ne gândim că nu merităm să ne fie respectată. Însă nu este așa. Viața ta îți aparține în totalitate și nu încep cu poveștile pe care le-ar spune bunica mea în acest moment legate de faptul că democrația a adus mai mult rău decât bine, ci spun doar atât: libertatea celui de lângă tine în a face ce vrea se oprește la granița cu libertatea ta și implicit drepturile tale.

În cuprinsul acestui articol nu am evidențiat toate modalitățile de săvârșire a infracțiunii de violare a vieții private, dar instinctul îmi spune că ai dat deja o căutare și te gândești cum să le faci o farsă prietenilor care postează poze pe rețelele de socializare de ziua ta.

Ar fi bine ca toate situațiile de acest gen să fie farse și niciuna dintre ele să nu producă efecte juridice. Din păcate, jurisprudența spune altceva.

Loredana Ciornei
Facultatea de Drept
Masterand

Articole similare

Genesis
06feb.

Genesis

Pentru că dinamica vieții juridice din România ne responsabilizează să rămânem racordați, în mod constant, la realitățile acesteia, dar și pentru că accesul facil la

Grilele și spețele în pregătirea pentru examenele de intrare în profesiile juridice
01iul.

Grilele și spețele în pregătirea pentru examenele de intrare în profesiile juridice

De ceva timp, accesul în profesiile juridice se face pe baza unei evaluări de tip test grilă, cel puțin în ceea ce privește examenul de

Ce drepturi și obligații am când sunt cercetat într-un dosar penal?
01iul.

Ce drepturi și obligații am când sunt cercetat într-un dosar penal?

Persoanele care săvârșesc infracțiuni, de-a lungul unui proces penal, sunt cercetate și trase la răspundere pentru faptele comise. O persoană care săvârșește o faptă prevăzută