Grilele și spețele în pregătirea pentru examenele de intrare în profesiile juridice

De ceva timp, accesul în profesiile juridice se face pe baza unei evaluări de tip test grilă, cel puțin în ceea ce privește examenul de admitere la INM (Institutul Național al Magistraturii) și cel de primire în profesia de avocat (așa-zisul examen de intrare în Barou). Chiar dacă, de la an la an, se discută despre (și uneori, chiar operează) diverse modificări în modalitatea de examinare a candidaților, se pare că grila rămâne o relativă constantă.

Astfel, exersarea minții juridice pentru a rezolva grile în mod corect și pentru a identifica și detecta chichițele caracteristice acestora devine un imperativ și, deși cel mai eficient ar fi ca „antrenamentul” să înceapă din timpul facultății, se întâmplă de multe ori ca abia după absolvire să înceapă exercițiul concret.

Pe lângă digerarea literaturii de specialitate, a practicii judiciare, a învățatului celor patru coduri (Codul civil, Codul penal, Codul de procedură civilă și Codul de procedură penală), și-a dovedit eficiența, în timp, rezolvarea de către candidat a subiectelor examenului a cărei promovare o urmărește din anii anteriori (evident, sub condiția incidenței aceleiași legislații ca cea aplicabilă în anul înscrierii).

Din fericire, există oameni care au identificat eficiența acestei metode și, astfel, a fost publicată, la data de 18.06.2020, o lucrare ce compilează subiecte date, de-a lungul timpul, la examenele de admitere INM, admitere în magistratură, primire în profesia de avocat, definitivat în avocatură, numită Culegere de teste-grilă pentru admiterea în magistratură și avocatură cu explicații ale variantelor de răspuns”avându-i ca autori pe: Ioan-Paul Chiș, Mădălina Dinu, Cristinel Ghigheci, Teona Elena Rădulescu, Tudor-Vlad Rădulescu și Victor Văduva.

E o lucrare de 850 de pagini în care se găsesc peste 2000 de întrebări de tip grilă care au creat dificultăți candidaților înscriși la examenele de intrare în cele două profesii juridice din anii anteriori (de la intrarea în vigoare a noilor coduri, respectiv 2012 și 2013 în materie civilă și 2014 în materie penală), ceea ce scutește cititorul de extrem de multe eforturi cronofage.

Două puncte forte ale lucrării pe care le consider extrem de folositoare sunt următoarele:

  1. Grilele sunt prezentate pe capitole – cu alte cuvinte, dacă cititorul are probleme cu anumite instituții sau cu anumite părți din materie, le poate compensa în mod accentuat, făcând grile „țintit”.
  2. Un aspect care face din această carte de grile o lucrare un must have este că pentru fiecare grilă există explicații detaliate, cu trimiteri la temeiurile legale ale răspunsurilor corecte, dar și ale celor greșite, ceea ce preîntâmpină orice fel de confuzii sau erori materiale.

Așadar, per ansamblu, e o lucrare pe care o recomand pe deplin persoanelor care se pregătesc sau urmează să se pregătească pentru vreunul din examenele specifice celor două profesii.

În ceea ce privește rezolvarea spețelelor, întotdeauna am considerat că e o metodă foarte eficientă pentru a ajuta și a antrena mintea juristului în direcția de a face conexiuni sau, după caz, de a le optimiza pe cele făcute deja, având în vedere că o speță mai complexă poate cuprinde un număr nedefinit de instituții și, astfel, să solicite, cu adevărat, capacitatea respondentului de a crea conexiuni.

La capitolul spețe, există un pachet de cărți de Minispețe (4 volume), publicate la data de 13 aprilie 2020, la Editura Solomon, conținând minispețe la toate cele 4 materii principale din care se dau grilele în cadrul examenelor de intrare în profesiile juridice.

Pe lângă faptul că nu sunt deloc cum te-ai aștepta și cu siguranță nu te plictisești rezolvându-le, minispețele sunt făcute de profesioniști care au știut să le construiască în așa fel încât respondentul să poată traduce noțiunile teoretice însușite în exerciții cu caracter aplicativ, o capacitate atât de necesară atât la examene, cât și în practică.

De asemenea, acestea acoperă întreaga tematică prevăzută, în mod tradițional, în regulamentele celor două examene menționate, răspunsurile sunt semideschise (trei variante de răspuns, dintre care una sau două pot fi corecte, conform modalităților de examinare utilizate în cadrul profesiilor juridice) și, așa cum statuează și descrierea lor online, „exercițiul bazat pe minispețe face ca orice greșeală să fie mai ușor de înțeles și să devină de nerepetat”.

Deloc simple, minispețele respective pot ține aprinsă o dezbatere pentru suficient timp încât să devină interesantă, astfel încât, personal, consider acest pachet de 4 volume un instrument foarte folositor deopotrivă studenților, absolvenților, candidaților la examene și chiar și practicienilor, motiv pentru care recomand aceste lucrări oricăror persoanele care tind spre perfecționarea și îmbogățirea cunoștințelor juridice, mai ales pe tărâmul aplicat al practicii.

Cartea de grile poate fi achiziționată aici iar cea de minispețe aici.

Photo by Green Chameleon on Unsplash

Articole similare

Genesis
06feb.

Genesis

Pentru că dinamica vieții juridice din România ne responsabilizează să rămânem racordați, în mod constant, la realitățile acesteia, dar și pentru că accesul facil la

Grilele și spețele în pregătirea pentru examenele de intrare în profesiile juridice
01iul.

Grilele și spețele în pregătirea pentru examenele de intrare în profesiile juridice

De ceva timp, accesul în profesiile juridice se face pe baza unei evaluări de tip test grilă, cel puțin în ceea ce privește examenul de

Ce drepturi și obligații am când sunt cercetat într-un dosar penal?
01iul.

Ce drepturi și obligații am când sunt cercetat într-un dosar penal?

Persoanele care săvârșesc infracțiuni, de-a lungul unui proces penal, sunt cercetate și trase la răspundere pentru faptele comise. O persoană care săvârșește o faptă prevăzută