„Dar am fost în legitimă apărare!”

Cu siguranță am auzit foarte mulți dintre noi despre conceptul de legitimă apărare, inclusiv în mass-media, dar puțini știm că ce presupune exact acest concept și faptul că nu orice apărare este și legitimă. Totodată, multe persoane care săvârșesc diferite infracțiuni invocă legitima apărare pentru a scăpa de răspundere și de pedeapsă, dar se “lovesc”, de multe ori, de o soluție de condamnare. Vom afla în continuare de ce. Legitima apărare este reacția unei persoane la atacul unei alte persoane, reacție care nu va mai fi considerată infracțiune și nici nu va mai fi sancționată ca atare dacă sunt îndeplinite o serie de condiții. Observăm că legitima apărare are două laturi, atacul și apărarea, iar fiecare dintre ele trebuie să îndeplinească anumite condiții, pe care le vom detalia în cele ce urmează.

CONDIȚII PRIVIND ATACUL

  1. Să existe un atac material, adică pentru realizarea lui să se folosească forța fizică sau instrumente ori mijloace care sunt în măsură să producă o modificare, o vătămare a valorilor ocrotite. Nu este atac material cel exercitat prin amenințări, injurii, șantaj sau alte violențe verbale ori scrise.
  2. Atacul să fie direct, adică este necesar ca între agresor și victimă să nu existe un obstacol (un zid, o ușă închisă, un gard) sau o distanță mai mare.
  3. Atacul să fie imediat, adică să fie în curs de desfășurare sau pe punctul de a se dezlănțui.
  4. Atacul să fie injust, adică  să provină de la o persoană responsabilă de acțiunile sale și să nu fie permis de lege. Constituie atac injust și asmuțirea unui câine periculos asupra unei persoane. Pe de altă parte, intrarea cu forța a organelor de poliție într-o locuință pentru a face o percheziție este permisă de lege, iar reacția împotriva unui astfel de “atac” nu este legitimă apărare.
  5. Atacul să fie îndreptat împotriva celui care se apără, împotriva altei persoane, a drepturilor acestora ori a unui interes general, adică să vizeze una sau mai multe persoane, viața, integritatea fizică, sănătatea, onoarea unei persoane sau interesul general ( o stare, o relație, o activitate ce vizează o organizație publică). De exemplu, dacă un copil este atacat pe stradă, oricine poate interveni să-l apere fără riscul de a fi tras la răspundere penală, dacă, bineînțeles, sunt îndeplinite și celelalte condiții.

CONDIȚII PRIVIND APĂRAREA

  1. Apărarea trebuie să constituie o faptă prevăzută de legea penală. Nu contează dacă fapta s-a consumat sau a rămas în faza de tentativă, dacă a fost săvârșită cu intenție, din culpă sau cu praeterintenție și nici încadrarea juridică a faptei.
  2. Apărarea să fie necesară pentru respingerea atacului, adică scopul și rezultatul acesteia trebuie să fie înlăturarea atacului.
  3. Apărarea trebuie să fie îndreptată împotriva agresorului sau a bunurilor acestuia și nu împotriva unei alte persoane care, de exemplu, l-a instigat pe agresor să atace.Totodată, dacă o persoană atacă o altă persoană prin intermediul unui câine periculos, persoana atacată se poate apăra prin uciderea câinelui, care este un bun al agresorului în această situație.
  4. Apărarea să fie precedată de atac, adică să fie desfășurată după ce atacul s-a declanșat. Cu alte cuvinte, atacul preventiv nu este apărare. Simpla presupunere că agresorul va ataca nu dă dreptul la o apărare legitimă.
  5. Apărarea să fie proporțională cu atacul, adică persoana atacată să se apere printr-o faptă la fel de gravă sau mai puțin gravă decât cea a agresorului. De exemplu, dacă o persoană este atacată cu o bâtă sau dacă doar este lovită cu pumnii și picioarele, ea nu se poate apăra folosind o sabie sau un pistol, întrucât în această situație nu va exista legitimă apărare.

Dacă totuși se constată o disproporție între apărare și atac, vom fi în prezența

  • excesului neimputabil de legitimă apărare, care înseamnă că o persoană atacată poate reacționa printr-o faptă mai gravă decât atacul dacă se află într-o stare de temere sau de tulburare. Și în această situația, fapta prin care persoana s-a apărat nu va mai fi infracțiune și nu va mai putea fi vorba de tragere la răspundere penală.
  • excesului scuzabil de legitimă apărare, care înseamnă că persoana atacată poate răspunde printr-o faptă mai gravă decât atacul, chiar fără să fie într-o stare de temere sau de tulburare. De data aceasta, fapta va rămâne infracțiune, persoana care s-a apărat va fi trasă la răspundere penală, dar va beneficia de o pedeapsă mai ușoară.

În Codul penal, există și o prezumție de legitimă apărare, care prevede că “este prezumată a fi în legitimă apărare acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuință, încăpere, dependință sau loc împrejmuit ținând de acestea, fără dreptprin violență, viclenie, efracție sau alte asemenea modalități nelegaleîn timpul nopții.

Observăm că se schimbă condițiile atacului, cele ale apărării rămânând aceleași. Astfel, atacul trebuie să fie realizat prin pătrunderea în unul dintre spațiile enumerate, iar pătrunderea, la rândul ei, să fie realizată,fără drept, prin modalități nelegale (violența, viclenia, efracția) sau în timpul nopții. Este o prezumție relativă, sarcina probei revenind procurorului și organelor de cercetare penală. Suspectul/ inculpatul nu mai trebuie să dovedească îndeplinirea condițiilor atacului.

Ca efect legetimei apărări, este înlăturat caracterul penal al faptei, care este astfel justificată. Prin urmare, făptuitorul(persoana care a fost atacată și s-a apărat) nu va fi tras la răspundere penală și nici nu i se vor putea aplica pedepse, măsuri educative sau alte sancțiuni de drept penal. Totodată, efectele sale se extind și asupra participanților, ceea ce înseamnă că dacă persoana atacată mai este ajutată de o altă persoană să se apere, vor fi amândouă în legitimă apărare.

Acestea fiind zise, ceea ce trebuie să reținem este că nu orice atac naște din start dreptul unei persoane de a se apăra printr-o faptă prin care provoacă o vătămare agresorului, trebuind să fie întrunite o serie de condiții strict și limitativ prevăzute de lege pentru a putea vorbi despre o apărare legitimă.

Diana Tîrpescu
Facultatea de Drept
Anul III
Colaborator al Cabinetului de Avocat Cezar Pintilie

Photo by Arisa Chattasa on Unsplash

Articole similare

Genesis
06feb.

Genesis

Pentru că dinamica vieții juridice din România ne responsabilizează să rămânem racordați, în mod constant, la realitățile acesteia, dar și pentru că accesul facil la

Grilele și spețele în pregătirea pentru examenele de intrare în profesiile juridice
01iul.

Grilele și spețele în pregătirea pentru examenele de intrare în profesiile juridice

De ceva timp, accesul în profesiile juridice se face pe baza unei evaluări de tip test grilă, cel puțin în ceea ce privește examenul de

Ce drepturi și obligații am când sunt cercetat într-un dosar penal?
01iul.

Ce drepturi și obligații am când sunt cercetat într-un dosar penal?

Persoanele care săvârșesc infracțiuni, de-a lungul unui proces penal, sunt cercetate și trase la răspundere pentru faptele comise. O persoană care săvârșește o faptă prevăzută